Dikotome mål
Forskningsresultater som registreres i en av to mulige kategorier, f.eks. død/levende, røyker/ikke-røyker, tilstede/ ikke-tilstede.
Konfidensintervall (KI)
Statistisk uttrykk som angir intervallet som inneholder den «sanne» verdien av det resultatet man har målt. Det er vanlig å angi sannsynligheten for at verdien ligger innenfor intervallet, f.eks. 95 %. Jo smalere intervall, desto større presisjon har resultatet.
Kontrollgruppe
En gruppe som får et annet tiltak enn det som forskerne prøver ut, eller ingen tiltak i det hele tatt. Ved å bruke kontrollgruppe kan forskerne undersøke hva som skjer med personer som ikke får det aktuelle tiltaket.
Kvasirandomisering
En type inndeling i grupper som kan se tilfeldig ut, men fordelingen er forutsigbar og det er mulig å manipulere hvem som fordeles til hvilken gruppe. Eksempler: fordeling til gruppe bestemt av fødselsdag eller ukedag/dag i måneden.
Metaanalyse
Statistiske teknikker i en systematisk oversikt for å slå sammen resultater fra to eller flere studier.
Multivariat analyse
Det å måle virkningen av mer enn én variabel på samme tid når man analyserer et datasett, f.eks. å se på virkningen av alder, kjønn og yrke på et spesifikt utfall.
OR — Odds ratio
Odds angir hvor ofte noe skjer i forhold til hvor mange ganger det ikke skjer. Oddsen for å få to prikker på en terning er f.eks. en til fem. Odds ratio er oddsen for en hendelse i en gruppe delt på oddsen for en hendelse i en annen gruppe. En odds ratio på 1 betyr at det ikke er forskjell mellom gruppene.
Plasseringsstabilitet
Når barn og ungdom må plasseres i barnevernstiltak utenfor hjemmet, som fosterhjem og institusjon, er det et mål at de skal bli i plasseringen så lenge som planlagt. Derfor er plasseringsstabilitet et vanlig utfallsmål i studier av slike barnevernstiltak. Plasseringer med få eller ingen utilsiktede flyttinger er stabile plasseringer.
SMD — Standardised mean difference
Når et resultat måles på forskjellige måter i studier som skal telle med i en metaanalyse kan man beregne en standardisert gjennomsnittsforskjell på skala som er den samme for alle. Skalaen går fra 0 til 1. Det er vanlig å anse 0,20 som en liten forskjell, 0,50 som en middels forskjell og 0,80 som en stor forskjell.